By Indira Vandormael

Maak kennis met The Ocean Cleanup!

Deel dit verhaal

The Ocean Cleanup, dat is de grootste opruimactie in de geschiedenis van onze oceanen. Elk jaar belanden miljoenen deeltjes plastic via rivieren in de oceaan. Dat afval verdwijnt niet zomaar. De meeste plastics worden snel afgebroken tot microplastics. Zowel het grote afval als microplastics vormen een bedreiging voor de natuur, de gezondheid en de economie. Daarom wil The Ocean Cleanup het drijvend afval zo snel mogelijk opruimen en de toevoer van nieuw afval tegenhouden. Dit doen ze door middel van hoogtechnologische systemen.

Op 16-jarige leeftijd ging Boyat Slat, de oprichter van The Ocean Cleanup, diepzeeduiken in Griekenland. Tot zijn grote verontwaardiging zag hij tijdens het duiken meer plastieken zakken dan vissen. Dit leidde bij hem tot de vraag “Waarom kunnen wij dit niet gewoon opruimen?” Met deze vraag in zijn achterhoofd startte hij een onderzoek tijdens zijn schoolcarrière. Dankzij een groot succes groeide dat onderzoek snel uit tot een non-profit organisatie dat zich inzet voor de opruiming van de oceanen.

41779214 2155850934447943 6095200828073705472 n

5 Hotspots

Verspreid over onze oceanen zijn er 5 hotspots waar drijvend plastic afval samenkomt. De grootste hotspot is te vinden in de Stille Oceaan. Naar schatting drijft op deze plaats 2,41 miljoen ton afval. The Ocean Cleanup wil aan de hand van hun “Ocean System” 90% van dat afval uit deze hotspots halen. De “Ocean Systems” zijn grote vangnetten die drijvende plastics opvangen. Hierna wordt het afval uit de netten gevist en gerecycleerd. Maar daar stopt het niet bij. Met behulp van “Interceptors” wil The Ocean Cleanup ook de meest vervuilde rivieren opruimen om de toestroom van plastics naar de oceanen te stoppen.

Grote impact

Dankzij de Ocean Cleanup kunnen we niet alleen de toestroom van afval in oceanen tegenhouden. Ook verkleinen we de afvalberg. Dit heeft een positieve impact op de natuur, de gezondheid en de economie. Doordat er minder plastics in de oceanen terecht komen, gaat het zeeleven minder afval kunnen opeten. Hierdoor komen er ook minder microplastics terecht in onze voedselketen. Tot slot kunnen de economische kosten ten gevolge van vervuilingen verminderd worden.

Wil jij meehelpen aan de grootste opruimactie van onze oceanen? Dat kan! Via de website van The Ocean Cleanup kan jij geld doneren en zo jouw steentje bijdragen aan een propere oceaan.

Deel dit verhaal

Andere verhalen die je interessant kan vinden